Loading...

Domowa czekoladka z masłem orzechowym

przepis czekolada reeses masło orzechowe dieta słodycze deser dietetyk Kraków
Kto nie lubi czekolady? Mleczna, gorzka, z orzechami, bakaliami, owocowe, tofii, oreo… Na pewno każdy z nas ma swoją ulubioną. O ile jeszcze w przypadku gorzkiej łatwo poprzestać na jednej kostce, o tyle w przypadku nienaturalnie słodkich czekolad mlecznych, zwłaszcza tych z nadzieniem, ciężko się oprzeć pokusie zjedzenia jeszcze jednego kawałeczka… I tu powstaje dylemat – czy włączyć je do codziennej diety, ryzykując zjedzenie całej tabliczki, czy odstawić i poprzestać na gorzkich lub nie jeść wcale? A gdyby tak zrobić własną czekoladę? W dodatku bez cukru i z dodatkiem białka? Taką, która nie tylko zaspokoi naszą słodyczową potrzebę, ale także może posłużyć jako mały posiłek?
Dziś mam dla Was przepis na domowe czekoladki a’la Reese’s. Oczywiście, możecie je dowolnie modyfikować w zależności od preferencji. Świetnie sprawdzi się tutaj nie tylko masło z dowolnych orzechów, ale także pasta kokosowa, tahini, wiórki kokosowe, słonecznik czy orzechy. Fajny efekt można uzyskać dodając do masy nieco mąki kokosowej, daktyli, owoców jagodowych lub poppingu z amarantusa. Jeśli nie używacie odżywki białkowej, możecie po prostu posłodzić masę erytrolem, ale pamiętajcie, że wtedy czekoladki nie będą już białkowe. Kombinacji jest wiele, poniżej podam Wam przepis podstawowy. Warto dodać, że produkcja takich czekoladek nie zajmuje więcej niż 10 minut! No i dzięki temu rozwiązaniu możecie mieć zawsze w zamrażalniku zdrową słodkość w razie nadejścia niespodziewanej zachcianki 😉
 
PRZEPIS /porcja/
230 kcal     12B/20T/2W
10g oleju kokosowego lub 30g mleczka kokosowego
10g dowolnej odżywki białkowej
łyżka gorzkiego kakao
szczypta soli i cynamonu
15g masła orzechowego
 
Wszystkie składniki poza masłem dobrze wymieszać aż powstanie gładka masa (jeśli olej jest stężały należy zrobić to w rondelku na małym ogniu). Połowę masy wylać w silikonową foremkę (na lód lub muffinki), położyć masło orzechowe i zalać resztą masy czekoladowej. Wstawić do zamrażalnika przynajmniej na kilka godzin.
 
Kto się skusi? 🙂

Zobacz podobne

Brak komentarzy

Odpowiedz

*

Zgadzam się

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.