Preloader

5 superfoods z osiedlowego sklepu

O tym, że powinniśmy opierać jadłospis na nieprzetworzonej żywności, jeść dużo warzyw i owoców wie każdy 🙂 Czy są jednak takie produkty, po które warto sięgać przede wszystkim i które mają wyższą wartość odżywczą niż inne? Słyszeliście kiedyś o „superżywności”, tzw. „superfoods„?

Według powszechnej opinii, są to produkty roślinne wyróżniające się dużą zawartością składników odżywczych lub ich dużą koncentracją w niewielkiej masie. Co prawda nie ma konkretnych wytycznych, precyzujących czym te superfoods w zasadzie są – niemniej jednak, warto je poznać! Oczywiście, włączenie do menu superfoods nie zwolni nas to z dbania o prawidłowy styl życia, ale skoro istnieje sposób na wzbogacenie swojej diety o żywność, która może pomóc chronić nas przed chorobami czy wpłynąć prozdrowotnie… Po co w takim razie sięgać?

Czy superfoods kupię w przeciętnym sklepie?

Większości z nas termin superfoods kojarzy się z egzotyczną i drogą żywnością, trudno dostępną  w osiedlowych sklepach. Nic bardziej mylnego. Niejednokrotnie nie zdajemy sobie sprawy ile korzyści możemy czerpać włączając do diety proste, lokalne produkty.  Pięć superfoods, na które stać każdego znajdziecie omówione tutaj, dziś natomiast pokrótce przedstawię Wam kolejne 🙂

Kiwi

Owoce te są cennym źródłem witamin C, E i K. W 100 g kiwi znajdziemy aż 92,7 mg kwasu askorbinowego, 1,46 mg witaminy E i 40,3 µg witaminy K, co pokrywa około 40% dziennego zapotrzebowania. Dzięki takiej zawartości antyoksydantów, włączając te owoce do diety wpłyniemy na poprawę kondycji naszej skóry i wspomożemy procesy usuwania wolnych rodników. Kiwi jest także bogate w beta karoten, luteinę, miedź i potas – w 100g znajdziemy go aż 312 mg – w związku z tym kiwi pomoże obniżyć ciśnienie krwi, reguluje rytm serca, a co za tym idzie obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, wpływa na bilans wodny organizmu oraz układ nerwowy. Kiwi zawiera także sporo błonnika rozpuszczalnego – 3,4g/100g, co przewyższa jego zawartość w większości innych owoców. Dzięki temu wspomaga walkę z zaparciami i wspiera pracę układu trawiennego. Zawiera także enzym, który naturalnie wspomaga trawienie białka. Dodatkowo, badania pokazały, że regularne spożywanie kiwi przed snem skutkowało poprawą łatwości zasypiania, czasu trwania i jakości snu.

Pomidory

Dostępne chyba w każdym zakątku Polski. Mają mało kalorii (18 kcal/100g), niski indeks glikemiczny, są świetnym źródłem potasu (237 mg/100 g), dzięki temu korzystanie wpływają na pracę serca i mogą wspomóc walkę z wysokim ciśnieniem krwi. I choć to takie popularne warzywo, przez większość część roku jest mało smaczne – i tu pojawia się największa zaleta pomidorów. To jedno z niewielu warzyw, które w wersji przetworzonej jest nawet bardziej wartościowe niż świeże. Pomidory z puszki lub w postaci przecieru mają nawet dwa razy więcej likopenu, czyli silnego przeciwutleniacza, który wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Wykazano także zależność między ilością spożywanego likopenu a stężeniem frakcji LDL cholesterolu we krwi , a co za tym idzie zmniejszeniem ryzyka zapadania na choroby serca (źródło). Pomidor może wpłynąć też na kondycję skóry, zwiększając jej gęstość i sprężystość, na zdrowie oczu (m. in, dzięki wysokiemu stężeniu witaminy C i A) oraz zabezpieczyć skórę przed promieniowaniem UV. Jako silny antyoksydant będzie dobrym dodatkiem do diety przeciw-smogowej. Warto dodać, że likopen nie ginie po obróbce cieplnej, a jego przyswajalność podnosi towarzystwo tłuszczy. W soku pomidorowym znajdziemy ok. 80 mg/kg, w keczupie – ok. 130 mg/kg, a w koncentracie pomidorowym 300 mg/kg… kto chętny na drobiowe bolognese z passatą?

Czosnek

Oczywiście, najlepszy polski 😉 Ten niepozorny i popularny produkt zawiera związki siarki, flawonoidy, selen, oligosacharydy oraz aminokwasy o działaniu silnym przeciwnowotworowym – może działać ochronnie w chorobie nowotworowej jelita grubego, ma prawdopodobnie także możliwość hamowania wzrostu komórek nowotworowych. Jego głównym składnikiem jest allicyna, która wykazuje silne działania antybiotyczne (1 mg allicyny ma moc działania 15 mg penicyliny!). Czosnek działa też przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, antymiażdżycowo oraz przeciwalergicznie. Ponadto ma wpływ na zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę. Pomaga w leczeniu infekcji, przeziębień, grypy, zwalczaniu bakterii, wirusów, grzybów. Może być stosowany w każdym wieku i przez każdą osobę, a spożywać można go zarówno w postaci świeżych ząbków, formie sproszkowanej lub suplementów diety…. o ile inne choroby tego nie wykluczają (czosnek jest bogaty w fodmaps). 

Cynamon

To nie tylko popularna przyprawa, ale także stosowany od długiego czasu środek leczniczy. Znajduje zastosowanie przy dolegliwościach trawiennych, braku łaknienia, wzdęciach, biegunkach, skurczach żołądka, zgadze czy wrzodach. Pobudza on wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz zwiększa wchłanianie składników odżywczych (źródło). Olejek cynamonowy jako jeden z najsilniejszych naturalnych antyseptyków i środek przeciwzapalny stosowany jest w leczeniu przeziębień, grypy, zakażeń górnych i dolnych dróg oddechowych, walce z pasożytami, trądzikiem czy kurzajkami. U osób cierpiących na cukrzycę typu II pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi, zwiększa wrażliwość receptorów na insulinę i zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań towarzyszących tej chorobie. Istnieją także przesłanki o przeciwnowotworowym działaniu cynamonu w przypadku komórek raka szyjki macicy, jelita grubego, piersi, jajnika, płuca, a także białaczek i czerniaka. Czyli, w związku z tym cynamon jest także silnym antyoksydantem i wspomaga walkę z wolnymi rodnikami. Ponadto obniża ciśnienie krwi, normalizuje poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL i HDL. Ponadto cynamon znajduje szereg różnych zastosowań w kuchni, pasuje zarówno do potraw słodkich, jaki i słonych więc włączenie go do diety nie będzie żadnym problemem 🙂 Jest także ogólnodostępny nie tylko w formie sproszkowanej, ale także olejków, ekstraktów czy suplementów diety.

Borówki

Niejednokrotnie wspomina się o korzyściach płynących z włączenia do diety owoców jagodowych, takich jak maliny, truskawki czy jagody. Nie inaczej jest z borówkami, które są prawdziwą bombą odżywczą! W jagodach borówki amerykańskiej znajdziemy błonnik, witaminę A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witaminy D, E i K, cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Już szklanka tych owoców pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Przy okazji są też niskokaloryczne – w 100 gramach zawierają 57 kcal. Wysoka zawartość antyoksydantów wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, obniżając ryzyko chorób nowotworowych (m. in, hormonozależnych dzięki obecności fitoestrogenów), układu krążenia i opóźniając procesy starzenia. Owoce te zapobiegają zmianom neurodegeneracyjnym w mózgu, poprawiają funkcjonowanie pamięci krótko- i długotrwałej, a dzięki zawartości flawonoidów wpływają na zwiększenie połączeń nerwowych w mózgu. Borówki powinny włączyć do jadłospisu osoby chore na cukrzycę, ponieważ zawierają substancje o działaniu podobnym do insuliny. Obecny w borówce błonnik korzystnie wpływa na pracę jelit i poprawia trawienie. Owoce te łagodzą stany zapalne i osłaniają komórki wątrobowe przed uszkodzeniem, chroniąc wątrobę przed włóknieniem. Regularne jej spożycie pomaga także obniżyć poziom cholesterolu. Dodatkowo, wyciągi z owoców borówki zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej oraz przyspieszają gojenie śluzówki przewodu pokarmowego.

 

Polecane wpisy:
Terapia zaburzeń odżywiania i wychodzenie z choroby to proces długi i niełatwy - ale odpowiednio
Tyle się mówi o olejach roślinnych, o ich wpływie na zdrowie i konieczności włączenia ich
Cukier, glukoza, sacharoza, czy - mówiąc ogólnie - węglowodany. Wszystkie te składniki diety są do

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O nas:

Cześć! Nazywam się Anna Przebinda i zawodowo zajmuję się dietetyką oraz psychologią, naturopatią i medycyną funkcjonalną. Oprócz tego, jem bezglutenowo, ćwiczę siłowo i biegam w górach. Założyłam poradnię żywienia Z widelcem po zdrowie by pomóc innym znaleźć optymalny system żywienia. Działamy od kilkunastu miesięcy i przez ten czas udało nam się pomóc wielu osobom zrealizować ich cele: poprawę zdrowia, zmianę sylwetki, lepsze samopoczucie. Z widelcem po zdrowie to miejsce, w którym stosuje się nowoczesne zasady dietetyki, dalekie od diet 1000 kcal. Wierzymy, że jedzenie może leczyć i istnieje cienka linia pomiędzy „jeść” a „odżywiać” – tę równowagę chcemy pomóc Wam znaleźć. Na blogu znajdziesz artykułu, które – mam nadzieję – pomogą Ci zrozumieć, dlaczego Twoje ciało zachowuje się w taki sposób i co jeść, by pozostać w zdrowiu. A jeśli masz pytania – napisz do nas. Zapraszam!

Najnowsze wpisy:

Kategorie:

Popularne tagi:

Facebook

Archiwum:

Zamieszczane na tym blogu treści służą edukacji. nie mogą być traktowane jako profesjonalna porada lekarska, diagnostyka czy leczenie. każdy problem zdrowotny należy konsultować z lekarzem. autorzy mają na celu przedstawienie rzetelnych i wartościowych informacji, jednak nie biorą odpowiedzialności za sposób ich wykorzystywania.

Newsletter

© 2019 Z WIDELCEM PO ZDROWIE

Realizacja: Daniel Kozina