Preloader

Burgery z czerwonej fasoli

Nawet największemu mięsożercy czasami przyda się jakieś urozmaicenie diety 😀 O tym, czy warto jeść mięso mogliście już przeczytać. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na szybkie i pyszne burgery wegetariańskie – możecie nie wierzyć ale smakują zupełnie jak te z wołowiny! Ich plusem jest też fakt, że wszystkie składniki wystarczy zblendować, a same kotleciki upiec więc posiłek w zasadzie robi się sam. Najlepiej smakują w towarzystwie świeżych warzyw i podpieczonej bułki 🙂 Ale równie dobrze, jeśli nie jecie pieczywa, sprawdzą się tutaj frytki z ziemniaków lub batatów, które od razu możecie przygotować w piekarniku. No i nie zapomnijcie o sosie czosnkowym na bazie jogurtu!

Burgery z czerwonej fasoli /4 sztuki – 2 porcje/
20B/10T/70W
1 puszka czerwonej fasoli
200g pieczarek
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
4 łyżki płatków owsianych
1/2 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki kolendry
pieprz, pieprz ziołowy
natka pietruszki
sos sojowy
łyżka prażonego słonecznika

Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy, dodajemy posiekany czosnek, chwilkę podsmażamy i zestawiamy z ognia.
Fasolę odsączamy i mieszamy z wcześniej podsmażonymi warzywami, przyprawami i płatkami owsianymi, blendujemy na gładką masę. Dolewamy sos sojowy i jeszcze chwilę miksujemy.
Dodajemy podprażony słonecznik. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20min.
Formujemy burgery, przekładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez ok. 20 min. w 180 °C, w połowie przekręcając na drugą stronę.

Do podania:
bułka (90g)
łyżka parmezanu/ plaster sera
sos czosnkowy: dwie łyżki jogurtu łączymy z rozgniecionym czosnkiem, solą i świeżymi ziołami.

Wartość odżywcza całości (dwa burgery+bułka+sos):
540 kcal 25B/12T/80W

Smacznego!

Polecane wpisy:
To, że żelazo jest niezbędnym mikropierwiastkiem w naszej diecie - już wiemy. Nie będziemy się
Lubicie kawę? Wobec tego na pewno mieliście okazję spróbować jakiejś wersji deseru tiramisu. Dziś mam
Jeśli miałabym wymienić dania najczęściej pojawiające się w rubryce "ulubione" lub te, które często są

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O nas:

Cześć! Nazywam się Anna Przebinda i zawodowo zajmuję się dietetyką oraz psychologią, naturopatią i medycyną funkcjonalną. Oprócz tego, jem bezglutenowo, ćwiczę siłowo i biegam w górach. Założyłam poradnię żywienia Z widelcem po zdrowie by pomóc innym znaleźć optymalny system żywienia. Działamy od kilkunastu miesięcy i przez ten czas udało nam się pomóc wielu osobom zrealizować ich cele: poprawę zdrowia, zmianę sylwetki, lepsze samopoczucie. Z widelcem po zdrowie to miejsce, w którym stosuje się nowoczesne zasady dietetyki, dalekie od diet 1000 kcal. Wierzymy, że jedzenie może leczyć i istnieje cienka linia pomiędzy „jeść” a „odżywiać” – tę równowagę chcemy pomóc Wam znaleźć. Na blogu znajdziesz artykułu, które – mam nadzieję – pomogą Ci zrozumieć, dlaczego Twoje ciało zachowuje się w taki sposób i co jeść, by pozostać w zdrowiu. A jeśli masz pytania – napisz do nas. Zapraszam!

Najnowsze wpisy:

Kategorie:

Popularne tagi:

Facebook

Archiwum:

Zamieszczane na tym blogu treści służą edukacji. nie mogą być traktowane jako profesjonalna porada lekarska, diagnostyka czy leczenie. każdy problem zdrowotny należy konsultować z lekarzem. autorzy mają na celu przedstawienie rzetelnych i wartościowych informacji, jednak nie biorą odpowiedzialności za sposób ich wykorzystywania.

Newsletter

© 2019 Z WIDELCEM PO ZDROWIE

Realizacja: Daniel Kozina