Preloader

Burgery z czerwonej fasoli

Nawet największemu mięsożercy czasami przyda się jakieś urozmaicenie diety 😀 O tym, czy warto jeść mięso mogliście już przeczytać. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na szybkie i pyszne burgery wegetariańskie – możecie nie wierzyć ale smakują zupełnie jak te z wołowiny! Ich plusem jest też fakt, że wszystkie składniki wystarczy zblendować, a same kotleciki upiec więc posiłek w zasadzie robi się sam. Najlepiej smakują w towarzystwie świeżych warzyw i podpieczonej bułki 🙂 Ale równie dobrze, jeśli nie jecie pieczywa, sprawdzą się tutaj frytki z ziemniaków lub batatów, które od razu możecie przygotować w piekarniku. No i nie zapomnijcie o sosie czosnkowym na bazie jogurtu!

Burgery z czerwonej fasoli /4 sztuki – 2 porcje/
20B/10T/70W
1 puszka czerwonej fasoli
200g pieczarek
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
4 łyżki płatków owsianych
1/2 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki kolendry
pieprz, pieprz ziołowy
natka pietruszki
sos sojowy
łyżka prażonego słonecznika

Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy, dodajemy posiekany czosnek, chwilkę podsmażamy i zestawiamy z ognia.
Fasolę odsączamy i mieszamy z wcześniej podsmażonymi warzywami, przyprawami i płatkami owsianymi, blendujemy na gładką masę. Dolewamy sos sojowy i jeszcze chwilę miksujemy.
Dodajemy podprażony słonecznik. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20min.
Formujemy burgery, przekładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez ok. 20 min. w 180 °C, w połowie przekręcając na drugą stronę.

Do podania:
bułka (90g)
łyżka parmezanu/ plaster sera
sos czosnkowy: dwie łyżki jogurtu łączymy z rozgniecionym czosnkiem, solą i świeżymi ziołami.

Wartość odżywcza całości (dwa burgery+bułka+sos):
540 kcal 25B/12T/80W

Smacznego!

Polecane wpisy:
To, że żelazo jest niezbędnym mikropierwiastkiem w naszej diecie - już wiemy. Nie będziemy się
Wapń – tyle się o nim mówi w kontekście mocnych, zdrowych kości i prawidłowego wzrostu,
Lubicie kawę? Wobec tego na pewno mieliście okazję spróbować jakiejś wersji deseru tiramisu. Dziś mam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O nas:

Cześć! Nazywam się Anna Przebinda i zawodowo zajmuję się dietetyką oraz psychologią, naturopatią i medycyną funkcjonalną. Oprócz tego, jem bezglutenowo, ćwiczę siłowo i biegam w górach. Założyłam poradnię żywienia Z widelcem po zdrowie by pomóc innym znaleźć optymalny system żywienia. Działamy od kilkunastu miesięcy i przez ten czas udało nam się pomóc wielu osobom zrealizować ich cele: poprawę zdrowia, zmianę sylwetki, lepsze samopoczucie. Z widelcem po zdrowie to miejsce, w którym stosuje się nowoczesne zasady dietetyki, dalekie od diet 1000 kcal. Wierzymy, że jedzenie może leczyć i istnieje cienka linia pomiędzy „jeść” a „odżywiać” – tę równowagę chcemy pomóc Wam znaleźć. Na blogu znajdziesz artykułu, które – mam nadzieję – pomogą Ci zrozumieć, dlaczego Twoje ciało zachowuje się w taki sposób i co jeść, by pozostać w zdrowiu. A jeśli masz pytania – napisz do nas. Zapraszam!

Najnowsze wpisy:

Kategorie:

Popularne tagi:

Facebook

Archiwum:

Zamieszczane na tym blogu treści służą edukacji. nie mogą być traktowane jako profesjonalna porada lekarska, diagnostyka czy leczenie. każdy problem zdrowotny należy konsultować z lekarzem. autorzy mają na celu przedstawienie rzetelnych i wartościowych informacji, jednak nie biorą odpowiedzialności za sposób ich wykorzystywania.

Newsletter

© 2019 Z WIDELCEM PO ZDROWIE

Realizacja: Daniel Kozina