Loading...

Burgery z czerwonej fasoli

Nawet największemu mięsożercy czasami przyda się jakieś urozmaicenie diety 😀 O tym, czy warto jeść mięso mogliście już przeczytać. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na szybkie i pyszne burgery wegetariańskie – możecie nie wierzyć ale smakują zupełnie jak te z wołowiny! Ich plusem jest też fakt, że wszystkie składniki wystarczy zblendować, a same kotleciki upiec więc posiłek w zasadzie robi się sam. Najlepiej smakują w towarzystwie świeżych warzyw i podpieczonej bułki 🙂 Ale równie dobrze, jeśli nie jecie pieczywa, sprawdzą się tutaj frytki z ziemniaków lub batatów, które od razu możecie przygotować w piekarniku. No i nie zapomnijcie o sosie czosnkowym na bazie jogurtu!

Burgery z czerwonej fasoli /4 sztuki – 2 porcje/
20B/10T/70W
1 puszka czerwonej fasoli
200g pieczarek
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
4 łyżki płatków owsianych
1/2 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki kolendry
pieprz, pieprz ziołowy
natka pietruszki
sos sojowy
łyżka prażonego słonecznika

Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy, dodajemy posiekany czosnek, chwilkę podsmażamy i zestawiamy z ognia.
Fasolę odsączamy i mieszamy z wcześniej podsmażonymi warzywami, przyprawami i płatkami owsianymi, blendujemy na gładką masę. Dolewamy sos sojowy i jeszcze chwilę miksujemy.
Dodajemy podprażony słonecznik. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20min.
Formujemy burgery, przekładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez ok. 20 min. w 180 °C, w połowie przekręcając na drugą stronę.

Do podania:
bułka (90g)
łyżka parmezanu/ plaster sera
sos czosnkowy: dwie łyżki jogurtu łączymy z rozgniecionym czosnkiem, solą i świeżymi ziołami.

Wartość odżywcza całości (dwa burgery+bułka+sos):
540 kcal 25B/12T/80W

Smacznego!

Zobacz podobne

Brak komentarzy

Odpowiedz

*

Zgadzam się

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.