Loading...

Jabłkowe ciastko a’la murzynek

Nie wiem jak Wam, ale jednym z moich smaków dzieciństwa jest zdecydowanie ciasto Murzynek, takie z dużą ilością czekolady, powidłami, mięciutkie, słodkie i wilgotne, jedzone jeszcze ciepłe… Rozmarzyłam się 😀 Oczywiście takie ciasto na pewno do zdrowych nie należy i w codziennym menu występować (niestety) nie powinno. Ale nic straconego – mam dla Was zamiennik! Co prawda, nie oddaje w stu procentach smaku ciasta, bo nie oszukujmy się, ale ciężko je czymś podrobić, ale przynajmniej przypomina. Dzięki dodatkowi jabłka jest wilgotne i miękkie, śliwki zastępują nam konfiturę, kakao czekoladę, do tego białko uzupełniamy dzięki odżywce, jajku i twarożkowi. Jeśli nie jecie nabiału twarożek możecie zastąpić po prostu całym jajkiem, większą ilością odżywki lub tofu (ale z tym ostatnim nie daję gwarancji smaku ;)). Ciacho jak zawsze sprawdzi się idealnie na śniadanie, posiłek okołotreningowy lub słodki deser do kawy. Wrzesień to sezon na jabłka i śliwki więc to najlepszy czas na wypróbowanie tego przepisu! 🙂

Jabłkowe ciastko a’la murzynek /porcja/

30B/15T/75W (1,5 porcji białka i tłuszczy, 2 porcje węglowodanów)

20g mąki ryżowej
20g płatków jęczmiennych
10g odżywki białkowej (lub dodać więcej twarożku i dosłodzić)
jabłko
łyżka kakao
białko jaja
10g orzechów włoskich
dwie śliwki
garść porzeczek
100g twarożku
szczypta proszku do pieczenia
cynamon, sól
Suche składniki mieszamy. Jabłko ścieramy na tarce, dodajemy do masy, mieszamy. Dodajemy orzechy, pokrojone śliwki, połowę twarożku oraz białko. Dokładnie łączymy wszystko ze sobą. Przekładamy do naczynka wyłożonego papierem, przykrywamy twarożkiem, dekorujemy porzeczkami. Pieczemy 30 min w 180 st.

Zobacz podobne

Brak komentarzy

Odpowiedz

*

Zgadzam się

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.