Preloader

Kokosowa kasza jaglana z domową czekośliwką

Tak jak pisałam Wam na Facebooku, moim hitem z wykorzystaniem śliwek jest domowa czekośliwka 🙂 Pasuje idealnie do wszelkich posiłków na słodko, jest zdrowa, w zasadzie nie trzeba jej w żaden sposób dosładzać, no i robi się ją w trzy minuty. Możecie ją podać z naleśnikami, omletem, owsianką, czy zdrowym ciachem, ja dziś proponuję Wam wersję z kaszą jaglaną. Sprawdzi się doskonale jako śniadanie, posiłek okołotreningowy czy po prostu zdrowy deser. Możecie ją także spokojnie przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
Smacznego!
 
PRZEPIS /porcja/
25B/20T/70W
Czekośliwka:
20g mleczka kokosowego
10g pasty kokosowej lub masła orzechowego
3 małe śliwki
łyżka kakao
cynamon

Śliwki kroimy w kostkę i dusimy z cynamonem i ksylitolem w niewielkiej ilości wody. Gdy zmiękną dodajemy mleczko kokosowe, kakao i pastę kokosową i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia.

40g kaszy jaglanej
20g odżywki białkowej (można pominąć i dać np. białka jaja lub podać z serkiem wysokobiałkowym)
banan
10g orzechów włoskich
szczypta soli, wanilii
Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie do miękkości. Gdy wystygnie mieszamy z namoczonymi nasionami chia, odżywką i wanilią. W słoiczku układamy warstwami: kaszę, pokrojonego banana i czekośliwkę aż do końca składników. Na wierzchu układamy orzechy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.  
 
Przypominam Wam także, że na hasło KLLIISIAA zarówno w sklepie Krukam jak i Skworcu dostaniecie 5% rabatu na całe zakupy 🙂
Polecane wpisy:
Nie wiem jak Wam, ale jednym z moich smaków dzieciństwa jest zdecydowanie ciasto Murzynek, takie
Lubicie kawę? Wobec tego na pewno mieliście okazję spróbować jakiejś wersji deseru tiramisu. Dziś mam
Ulubione danie i dużych i małych! Naleśniki to jedno z tych dań, które doskonale smakują

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O nas:

Cześć! Nazywam się Anna Przebinda i zawodowo zajmuję się dietetyką oraz psychologią, naturopatią i medycyną funkcjonalną. Oprócz tego, jem bezglutenowo, ćwiczę siłowo i biegam w górach. Założyłam poradnię żywienia Z widelcem po zdrowie by pomóc innym znaleźć optymalny system żywienia. Działamy od kilkunastu miesięcy i przez ten czas udało nam się pomóc wielu osobom zrealizować ich cele: poprawę zdrowia, zmianę sylwetki, lepsze samopoczucie. Z widelcem po zdrowie to miejsce, w którym stosuje się nowoczesne zasady dietetyki, dalekie od diet 1000 kcal. Wierzymy, że jedzenie może leczyć i istnieje cienka linia pomiędzy „jeść” a „odżywiać” – tę równowagę chcemy pomóc Wam znaleźć. Na blogu znajdziesz artykułu, które – mam nadzieję – pomogą Ci zrozumieć, dlaczego Twoje ciało zachowuje się w taki sposób i co jeść, by pozostać w zdrowiu. A jeśli masz pytania – napisz do nas. Zapraszam!

Najnowsze wpisy:

Kategorie:

Popularne tagi:

Facebook

Archiwum:

Zamieszczane na tym blogu treści służą edukacji. nie mogą być traktowane jako profesjonalna porada lekarska, diagnostyka czy leczenie. każdy problem zdrowotny należy konsultować z lekarzem. autorzy mają na celu przedstawienie rzetelnych i wartościowych informacji, jednak nie biorą odpowiedzialności za sposób ich wykorzystywania.

Newsletter

© 2019 Z WIDELCEM PO ZDROWIE

Realizacja: Daniel Kozina