Loading...

Makaron z soczewicy z serem i warzywami

przepis lunch obiad dietetyk Kraków

Ostatnio na Facebooku mogliście przeczytać nieco więcej o makaronach strączkowych, dziś mam dla Was inspiracje na ich wykorzystanie w kuchni. Ich ogromną zaletą jest dość wysoka jak na makaron zawartość białka, dzięki czemu nawet nie dodając żadnego innego źródła tego makroskładnika możemy uzyskać pełnowartościowy posiłek. Idealnie sprawdzą się także w dietach bezmięsnych i bezglutenowych (o ile spożywamy strączki). Przygotowanie też nie zajmuje dużo czasu – makaron gotuje się około 8 minut – w tym czasie można pokroić warzywa, a potem dodać tylko ser czy rybę i oliwę 🙂 Możecie go przygotować na wiele sposobów, dziś prezentuję Wam opcję ekspresową, idealną na lunch w pracy.

PRZEPIS /porcja/

20B/10T/45W

50g makaronu z soczewicy

30g sera brie o obniżonej zawartości tłuszczu (można użyć mozzarelli)

łyżka pesto (lub oliwa)

1/3 kalarepy

sałatka lodowa, rukola

pomidor

seler naciowy

świeży ogórek

sok z cytryny

ulubione przyprawy

Warzywa pokrój, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Makaron ugotuj al dente, wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź, wymieszaj z pesto lub oliwą. Dodaj do niego warzywa i ser. Dobrze smakuje i na ciepło i na zimno.

Zobacz podobne

Brak komentarzy

Odpowiedz

*

Zgadzam się

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.