Loading...

Trufle z białej fasoli

W dniu dzisiejszym chyba już nikogo nie dziwią słodycze na bazie warzyw. Nutella z awokado, brownie z buraka albo batata, piernik z pomidorów… Większość takich wypieków jest zdrowszą wersją tradycyjnych słodkości, a dodatkowo wcale nie odbiegają od nich smakiem 🙂 Na trufle czekoladowe też jest mnóstwo sposobów – można je zrobić daktyli, awokado, kaszy jaglanej, twarogu, ciecierzycy… Dziś proponuję Wam chyba najłatwiejszą i najszybszą wersję – trufle z fasoli. Uwierzcie, że dodatek strączków jest zupełnie niewyczuwalny, a struktura tych kuleczek chyba najbardziej przypomina oryginał. I znów – jest to przepis pełnowartościowy, dlatego takie trufle spokojnie możecie zjeść jako posiłek. A ich kolejną zaletą jest to, że świetnie nadają się na wynos i spokojnie można przygotować je dzień albo i dwa dni wcześniej – nadal będą smakować wyśmienicie.

Kokosowe trufle z fasoli /porcja/
30B/15T/50W
pół puszki białej fasoli (120g)
pół banana
20g odżywki białkowej
20g mąki kokosowej
10g płatków owsianych/ jaglanych
10g amarantusa/ryżu ekspandowanego  (albo więcej płatków)
łyżka wiórek kokosowych
10g pasty kokosowej lub oleju kokosowego
szczypta soli i wanilii
Fasolę odsączamy i płuczemy, wrzucamy do blendera. Dodajemy resztę składników, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wkładamy na noc do lodówki. Rano formujemy kulki i odtaczamy w wiórkach kokosowych. Podajemy z owocami.

Zobacz podobne

Brak komentarzy

Odpowiedz

*

Zgadzam się

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.