Preloader

Trufle z białej fasoli

W dniu dzisiejszym chyba już nikogo nie dziwią słodycze na bazie warzyw. Nutella z awokado, brownie z buraka albo batata, piernik z pomidorów… Większość takich wypieków jest zdrowszą wersją tradycyjnych słodkości, a dodatkowo wcale nie odbiegają od nich smakiem 🙂 Na trufle czekoladowe też jest mnóstwo sposobów – można je zrobić daktyli, awokado, kaszy jaglanej, twarogu, ciecierzycy… Dziś proponuję Wam chyba najłatwiejszą i najszybszą wersję – trufle z fasoli. Uwierzcie, że dodatek strączków jest zupełnie niewyczuwalny, a struktura tych kuleczek chyba najbardziej przypomina oryginał. I znów – jest to przepis pełnowartościowy, dlatego takie trufle spokojnie możecie zjeść jako posiłek. A ich kolejną zaletą jest to, że świetnie nadają się na wynos i spokojnie można przygotować je dzień albo i dwa dni wcześniej – nadal będą smakować wyśmienicie.

Kokosowe trufle z fasoli /porcja/
30B/15T/50W
pół puszki białej fasoli (120g)
pół banana
20g odżywki białkowej
20g mąki kokosowej
10g płatków owsianych/ jaglanych
10g amarantusa/ryżu ekspandowanego  (albo więcej płatków)
łyżka wiórek kokosowych
10g pasty kokosowej lub oleju kokosowego
szczypta soli i wanilii
Fasolę odsączamy i płuczemy, wrzucamy do blendera. Dodajemy resztę składników, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wkładamy na noc do lodówki. Rano formujemy kulki i odtaczamy w wiórkach kokosowych. Podajemy z owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witaj!

Nazywam się Anna Przebinda. Zawodowo jestem psycho-dietetykiem, prywatnie – fanką kawy, kotów i książek. W wolnym czasie trenuję do górskich ultramaratonów.

Anna Przebinda – ZnanyLekarz.pl

Z widelcem po zdrowie

Założyłam poradnię Z widelcem po zdrowie by pomóc innym znaleźć optymalny system żywienia. Z podopiecznymi realizujemy ich cele: poprawę zdrowia, zmianę sylwetki, lepsze samopoczucie. To miejsce, w którym stosuje się nowoczesne zasady dietetyki opartej na faktach. Wierzymy, że istnieje cienka linia pomiędzy „jeść” a „odżywiać” – tę równowagę chcemy pomóc Wam znaleźć.

Blog o zdrowym odżywianiu

Na blogu znajdziesz artykuły, które – mam nadzieję – pomogą Ci zrozumieć, dlaczego Twoje ciało zachowuje się w taki sposób i co jeść, by pozostać w zdrowiu.A jeśli masz pytania – napisz do nas.

Facebook

Najnowsze wpisy:

Archiwum:

Popularne tagi:

Z widelcem po zdrowie

Zamieszczane na tym blogu treści służą edukacji. Nie mogą być traktowane jako profesjonalna porada lekarska, diagnostyka czy leczenie. Każdy problem zdrowotny należy konsultować z lekarzem. Autorzy mają na celu przedstawienie rzetelnych i wartościowych informacji, jednak nie biorą odpowiedzialności za sposób ich wykorzystywania.

Newsletter

© 2020 Z WIDELCEM PO ZDROWIE

Realizacja: Daniel Kozina