Preloader

Trufle z białej fasoli

W dniu dzisiejszym chyba już nikogo nie dziwią słodycze na bazie warzyw. Nutella z awokado, brownie z buraka albo batata, piernik z pomidorów… Większość takich wypieków jest zdrowszą wersją tradycyjnych słodkości, a dodatkowo wcale nie odbiegają od nich smakiem 🙂 Na trufle czekoladowe też jest mnóstwo sposobów – można je zrobić daktyli, awokado, kaszy jaglanej, twarogu, ciecierzycy… Dziś proponuję Wam chyba najłatwiejszą i najszybszą wersję – trufle z fasoli. Uwierzcie, że dodatek strączków jest zupełnie niewyczuwalny, a struktura tych kuleczek chyba najbardziej przypomina oryginał. I znów – jest to przepis pełnowartościowy, dlatego takie trufle spokojnie możecie zjeść jako posiłek. A ich kolejną zaletą jest to, że świetnie nadają się na wynos i spokojnie można przygotować je dzień albo i dwa dni wcześniej – nadal będą smakować wyśmienicie.

Kokosowe trufle z fasoli /porcja/
30B/15T/50W
pół puszki białej fasoli (120g)
pół banana
20g odżywki białkowej
20g mąki kokosowej
10g płatków owsianych/ jaglanych
10g amarantusa/ryżu ekspandowanego  (albo więcej płatków)
łyżka wiórek kokosowych
10g pasty kokosowej lub oleju kokosowego
szczypta soli i wanilii
Fasolę odsączamy i płuczemy, wrzucamy do blendera. Dodajemy resztę składników, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wkładamy na noc do lodówki. Rano formujemy kulki i odtaczamy w wiórkach kokosowych. Podajemy z owocami.
Polecane wpisy:
Nie wiem jak Wam, ale jednym z moich smaków dzieciństwa jest zdecydowanie ciasto Murzynek, takie
Tak jak pisałam Wam na Facebooku, moim hitem z wykorzystaniem śliwek jest domowa czekośliwka 🙂
Lubicie kawę? Wobec tego na pewno mieliście okazję spróbować jakiejś wersji deseru tiramisu. Dziś mam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O nas:

Cześć! Nazywam się Anna Przebinda i zawodowo zajmuję się dietetyką oraz psychologią, naturopatią i medycyną funkcjonalną. Oprócz tego, jem bezglutenowo, ćwiczę siłowo i biegam w górach. Założyłam poradnię żywienia Z widelcem po zdrowie by pomóc innym znaleźć optymalny system żywienia. Działamy od kilkunastu miesięcy i przez ten czas udało nam się pomóc wielu osobom zrealizować ich cele: poprawę zdrowia, zmianę sylwetki, lepsze samopoczucie. Z widelcem po zdrowie to miejsce, w którym stosuje się nowoczesne zasady dietetyki, dalekie od diet 1000 kcal. Wierzymy, że jedzenie może leczyć i istnieje cienka linia pomiędzy „jeść” a „odżywiać” – tę równowagę chcemy pomóc Wam znaleźć. Na blogu znajdziesz artykułu, które – mam nadzieję – pomogą Ci zrozumieć, dlaczego Twoje ciało zachowuje się w taki sposób i co jeść, by pozostać w zdrowiu. A jeśli masz pytania – napisz do nas. Zapraszam!

Najnowsze wpisy:

Kategorie:

Popularne tagi:

Facebook

Archiwum:

Zamieszczane na tym blogu treści służą edukacji. nie mogą być traktowane jako profesjonalna porada lekarska, diagnostyka czy leczenie. każdy problem zdrowotny należy konsultować z lekarzem. autorzy mają na celu przedstawienie rzetelnych i wartościowych informacji, jednak nie biorą odpowiedzialności za sposób ich wykorzystywania.

Newsletter

© 2019 Z WIDELCEM PO ZDROWIE

Realizacja: Daniel Kozina